Breinartikelen

Interessante breinartikelen en -filmpjes

Met het lezen van recente breinartikelen kunt u ervoor zorgen dat uw breinkennis up-to-date blijft. In een hoog tempo verschijnen er publicaties van wetenschappelijke onderzoeken, waarvan sommige ook het nieuws bereiken. Dit levert soms (heftige) discussies op, zowel binnen als buiten het onderwijs. Denk aan wel of niet gehoor geven aan de verschillen tussen jongens- en meisjesbreinen, het nut van bewegen voor leren, het gebruik van tablets, etc. En er is ook veel tegenstrijdige informatie: zijn de 21st-century skills niet gewoonweg een hype? Is beelddenken mythe of waarheid?

Op deze pagina zijn verschillende interessante breinartikelen, sites of filmpjes te vinden, die kunnen bijdragen aan meer up-to-date breinkennis. Of die u aan het denken zetten. De onderwerpen zijn op alfabetische volgorde geordend. Het is een groei-site, dus de lijst wordt voortdurend ververst en verouderde info zal worden verwijderd. Ik probeer hierbij zo kritisch mogelijk te kijken naar de wetenschappelijke onderbouwing van de links. Let op: de meeste breinartikelen en sites zijn Engelstalig. En helaas…bij de YouTube-filmpjes ontkomt u soms niet aan reclame!

 

Aandacht en concentratie

 

Beelddenken

 

Breinmythen

 

Feedback

 

Geheugen

  • Geheugenstrategieën aanleren: een leerkracht aan het woord.
  • Hoe zorg je ervoor dat leerlingen de leerstof voor lange termijn goed opslaan, snel kunnen ophalen en juist toepassen. Een uitgebreid Engelstalig artikel.

 

Hersenfuncties algemeen

 

Intelligentie

 

Leerstijlen

 

Motivatie

 

Neurofeedback

 

Neuroplasticiteit 

 

Neuro-linguïstisch programmeren (NLP)

 

Werkgeheugen

 

breinartikelen